На 22 август църквата почита паметта на свети мъченик Агатоник и

...
На 22 август църквата почита паметта на свети мъченик Агатоник и
Коментари Харесай

Почитаме паметта на легендарен светец, кой е той

На 22 август църквата уважава паметта на свети страдалец Агатоник и на другите християни с него.

Християнските светци-мъченици, които през вековете доста са потърпевши и даже са пожертвали живота си поради своята религия в Спасителя Иисус Христос, са многочислени, евентуално стотици хиляди. 

Трудно е да се направи тъкмо пресмятане на техния брой, а на множеството от мъчениците и имената не са непокътнати за историята. Затова постоянно молитвата към тях е в множествено число. Защото имаме вяра, че Бог е приел душите им, оценил е саможертвата им и в този момент те се застъпват пред Него за всички нас.

Първата такава ера, когато християните са преследвани и избивани поради вярата си, е I-IV век. По-късно всеобщи преследвания и убийства настъпват с разпространяването на исляма в Източното Средиземноморие от средата на VII век и нататък. 

Друг подобен интервал с друга периодичност и мощ на гонения е османското владичество в същия район и на Балканския полуостров, а най-после идва ХХ век с войнстващия атеизъм в Съветска Русия и в другите страни от Източна Европа. 

Оказва се, че повече от половината история на християнството е време на тествания, преследвания, единични или всеобщи избивания на почитателите на Иисус Христос. Тези герои на вярата се почитат от Църквата и, поради тяхната многобройност, във всеки ден на годината се отбелязва паметта на един или повече мъченици.

На 22 август почитаме светия страдалец Агатоник и на още няколко поборници за вярата.

Агатоник бил християнин от град Никомидия (днес Измит), източната столица на Римската империя. По време на гоненията през IV век бил хванат дружно с други християни и малтретиран, тъй като не поискал да се отхвърли от Христос и да похули вярата си.

Същата неотстъпчивост посочили и останалите. Всички те били избити един по един на разнообразни места. Свети Агатоник бил обезглавен в град Епиват, покрай Силиврия, на тракийския бряг на Мраморно море.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР